pondělí 29. října 2012

Expedice Albánie 2012 - THETH /4/

Od Skadarského jezera se vydáváme na dvoudenní cca 130 km dlouhý okruh do horské vesnice Theth. Volíme cestu proti směru hodinových ručiček. Z předměstí Skadaru hledáme nástup do údolí, projíždíme v okolí vesnic a snažíme se porozumět systému vodních kanálů a přípojek k jednotlivým parcelám.

Příběh dne: Při vjezdu do údolí jsme zvolili špatný břeh řeky. Nechce se nám vracet na několik kilometrů vzdálený most. Sjíždíme prudkým svahem k řece. Z protějšího břehu na nás řve Albánec. Máme strach, vždyť musíme projet přes jeho pozemky. Ale: po přebrodění řeky nám tento muž ochotně otvírá vrátka zahrad - naší trasy průjezdu. Enduráku, cítíš tu „podobnost“ když na tebe letí Čech s vidlemi?

Cesta tímto směrem přes vesnici Kir do Thethu je velmi kamenitá a náročná i pro lehké motocykly. Absolvoval ji však i náš plně naložený Jeep, aby snad chlapci v Jeepu o něco nepřišli. Cesta vede nad strmými propastmi a lemují ji pomníčky obětí autonehod. Je opět horký tropický den, výhledy jsou zamlžené kouřem z mnoha lesních požárů. Rozeznáváme po čichu, zda hoří bukový nebo borovicový les. V cílovém místě v křesťanském Thethu je již vidět vzrůstající turistický ruch. Navštěvujeme věž vendety a nový kostelík z roku 1900. Doprovází nás asi dvanáctiletý kluk Francesco. Ovládá angličtinu, sežene nám benzín a zajistí večeři i ubytování.