pondělí 22. října 2012

Expedice Albánie 2012 - VERMOSCH, CEMIT, SKADARSKÉ JEZERO /3/

Ráno opět probuzeni do nádherného slunečného dne, mimochodem až tropické počasí nás doprovázelo celý týden. Osm nocí pod širým nebem v albánských horách, na břehu Skadarského jezera i Jaderského moře ničím nezaplatíš. Navíc v Albánii je levný servis při večerním zakempování, nevtíravá ochota „obsluhy“ a výborný koňak nazvaný po albánském hrdinovi SKANDERBEG.

Doprovodný Jeep odjíždí rovnou kaňonem Cemit směrem ke Skadarskému jezeru. My na motocyklech jedeme prozkoumat slepé údolí Vermosche. Vyjíždíme velmi strmou písčitou cestu bukovým lesem až po samé skály a zde? Nákladní IFA a místní dřevaři. Jedeme rychle zpět přes křesťanskou vesnici Vermosch ( po vesnici nepobíhají ovce, ale prasata) a kaňonem Cemit dojíždíme náš doprovodný Jeep u malého pivovaru ve vesnici TAMARÉ. Po úspěšně absolvované exkurzi spojené s konzumací pokračujeme mohutným kaňonem, kupujeme pstruhy v sádce, kterou protéká křišťálová voda. Zbývá nám zdolat serpentiny, které vedou ze dna kaňonu na levý hřeben a odtud sjíždíme k břehům Skadarského jezera. Hledám možnost kempování ve vesnicích na pobřeží jezera, ale nacházím pouze znečištěné pláže nejen odpadky, ale i výkaly hospodářských zvířat. Posunujeme se mezi město Koplik a Skadar kde nacházíme nový čistý kemp.

Koupeme se při západu slunce, opékáme koupené pstruhy. Přijíždějí mladí chlapci na mulech a zcela nevtíravě nám předvádějí malou akrobacii. Obdarujeme je plechovkovým pivem. Mají radost.